Ankers boren vanaf het water met jack-up

Waterbouwbedrijf Hakkers BV uit Werkendam heeft eind 2020 een uitdagende opdracht gewonnen: het uitbreiden van 300 meter kademuur in opdracht van de havenbeheerder North Sea Port in Vlissingen. Door de reeds eerder gebruikte jack-up in Rotterdam wist Hakkers wat ze aan het materieel van Baars had en is in aanbestedingstijd gekozen voor de inzet van een Jack-up vanwege het grootte getij verschil op de aanbesteding van de North Sea Port.

De kade gaat gebruikt worden door Access World Terminals, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de opslag en distributie van Ferro legeringen en daaraan gerelateerde producten. Dit is een mooie strategische plaats in de Kaloothaven, aangezien het vlakbij de monding van de Schelde naar de Noordzee ligt.

Proces van het project
Onder leiding van de uitvoerder Matthijs Klipper bouwt Hakkers de kademuur met buispalen en een stalen damwand. De 170 ankers van 60 meter worden door de zogenaamde trompetten in de buispalen aangebracht vanaf het water met de jack-up van Baars door de dochteronderneming Jetmix. Vervolgens worden de ankers getest en afgespannen met een spanvijzel. Een verantwoorde stevige basis voor een kademuur! Door het getijdeverschil van 5 meter is er gekozen voor een jack-up in plaats van een stabiliserende modulaire ponton. De jack-up zorgt er namelijk voor dat de boormachine op constante werkhoogte kan werken bij alle waterstanden. Op deze manier kan er getij onafhankelijk gewerkt worden.

Baars heeft de jack-up verhuurd zonder personeel, wat Hakkers als prettig heeft ervaren. Het eigen personeel van Hakkers en Jetmix is dagelijks aanwezig en ervaren genoeg voor een secure bediening. De waterstand wordt constant in de gaten gehouden en iedereen is verantwoordelijk bezig en is zuinig op mens en materieel. Deze instelling bij huur van materieel is volgens uitvoerder Matthijs Klippel economisch, efficiënt en prettig voor alle betrokkenen.

Baars heeft een film over dit project gemaakt die u hierboven kunt bekijken.

Modulaire jack-up van Baars
De jack-up waar Hakkers voor koos is van het type Finn. Deze is helemaal naar wens samen te stellen, dat maakt deze jack-up modulair. De afmetingen van de jack-up zijn ruim 20 x 12 meter en hij heeft een hefcapaciteit van ongeveer 100 ton. Hij is voorzien van een boeg en 30 meter lange palen en kan voor het boren van de grondankers op diverse hoogten worden ingesteld.

Daarnaast kan de jack-up worden ingezet worden voor geotechnische boringen, voor de aanleg van havens en terminals, het aanbrengen van verankeringen vanaf het water en voor andere werkzaamheden in rivieren of aan de kust (tot 5 NM van de kust). De jack-up kan worden aangevoerd over water of over de weg. De monteurs van Baars maken de jack-up vervolgens klaar voor gebruik en komen zo nodig ook tussentijds langs om service te verlenen. Door het modulaire systeem zijn onze Confloat Pontons in diverse configuraties aan te leveren voor verschillende toepassingen. De Container Pontons worden vooral gebruikt voor baggeren, boren en grondonderzoek.

Wilt u zelf aan de slag met de modulaire jack-up Finn? Baars biedt deze jack-up te huur aan. Ook is de jack-up te koop.

Meer weten? Hier vindt u de leaflets over onze jack-ups en modulaire pontons.

Op zoek naar maatwerk jack-ups of koppelpontons? Neem gerust contact met ons op! +31 184 415566