Hoe kun je op een duurzame manier een kade in een drukke stad vernieuwen?

Waterbouwbedrijf Hakkers uit Werkendam heeft een uitdagende opdracht gekregen: het vervangen van 500 meter kademuur op het Noordereiland in Rotterdam om overstroming op de Maaskade te voorkomen . Met de eis de authentieke uitstraling van de muur te behouden. Hakkers heeft gekozen om vanaf het water te werken met behoud van de monumentale panden en hinder voor de omgeving.

Vervanging van de kademuur
De huidige kadewand bestaat uit basaltmetselwerk en is gefundeerd op houten palen. Dit moet grotendeels worden verwijderd, waarna een nieuwe stalen damwand voorzien van grondankers wordt geplaatst. Om de authentieke uitstraling te behouden, wordt de kade vervolgens met voorhangschorten voorzien van het oude basaltmetselwerk. Daarnaast wordt de kade tot een diepte van ruim 3,5 meter onder NAP uitgebaggerd, zodat schepen er veilig kunnen aanleggen. Daarmee wordt de kade geschikt voor schepen met een diepgang tot 1,90 meter.

Werk vanaf het water
In de directe omgeving staan enkele monumentale panden die bij de werkzaamheden beschermd moeten worden. Daarnaast kan hinder ontstaan door geluid, trillingen en stof. Om dit te minimaliseren, koos Hakkers ervoor het werk vanaf het water uit te voeren en het transport van materialen via het water te laten verlopen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de gecertificeerde 6 voet Jack-up ‘Nore’ van Baars. Deze jack-up heeft een afmeting van ruim 18 x 12 meter en heeft een hefcapaciteit van 100 ton en een laadcapaciteit van 220 ton. De jack-up is voorzien van 24 meter lange palen en kan voor het boren van de grondankers op diverse hoogten worden ingesteld.

Film
Het Havenbedrijf Rotterdam heeft een film over het project gemaakt die u hier kunt bekijken.

Confloat Pontons van Baars
Hakkers koos voor een van onze modulaire Container Pontons. Door het gebruik van de Jackup werd er geen hinder ondervonden van het getij en golfslag. Deze Jackup kunt u inzetten op rivieren, in havens en langs de zeekust (tot 5 NM van de kust). De Jackup kan worden aangevoerd over water of over de weg. De monteurs van Baars maken de jackup vervolgens klaar voor gebruik en komen zonodig ook tussentijds langs om service te verlenen. Door het modulaire systeem zijn onze Confloat Pontons in diverse configuraties aan te leveren voor verschillende toepassingen. De CP’s worden vooral gebruikt voor baggeren, boren en grondonderzoek.

Rivieren
Een leuk feitje is dat de Jackups en de Confloat Pontons de namen dragen van de rivieren waarop ze eerder zijn ingezet. Naast de Jackup Nore hebben we de Barrow en de Confloat Pontons Skjern, Foyle, Fumay en Seyssel.

Meer weten? Bekijk hier alvast onze grootste pontons: Beluga, Nore.