Baars splijtbak maakt baggerspecie afvoeren een IJtje

Baars draagt bij aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld!

De Noordersluis bij IJmuiden bereikt in 2029 het einde van haar technische levensduur. Daarnaast is de sluis te klein geworden voor de steeds grotere zeeschepen. Tijd dus voor een nieuwe zeesluis ter vervanging van de Noordersluis die ervoor gaat zorgen dat deze grotere schepen ook bij laag water vlot en veilig door het Noordzeekanaal kunnen varen. Rijkswaterstaat heeft de bouw van de nieuwe zeesluis IJmuiden bij de ingang van het Noordzeekanaal gegund aan consortium OpenIJ. Dit consortium bestaande uit BAM-PGGM, VolkerWessels en DIF is verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen, financieren en gedurende 26 jaar onderhouden van de nieuwe zeesluis. De nieuwe zeesluis in het sluizencomplex IJmuiden wordt 500 meter lang en 70 meter breed. en wordt daarmee de grootste zeesluis ter wereld. Hij wordt 18 meter diep.

Baars splijtbak voor de afvoer van baggerspecie
Baars draagt bij aan het project met de levering van de grote splijtbak B1001, die twee maanden lang wordt ingezet. Jurgen Zondervan, onze opdrachtgever van onderaannemer BaggerIJ: “We zetten de splijtbak in voor de afvoer van baggerspecie dat we ongeveer zes mijl buiten de pieren op zee storten in een aangewezen stortvak. De splijtbak bevalt daarvoor prima. Het is een grote zeegaande bak die voor ons efficiënt transport van baggerspecie mogelijk maakt.”