Herstelwerkzaamheden in Bastia met de Genois monoponton

Een van onze trouwe klanten, Buesa, mag samen met Enterprise Natali en SNC Vendaci herstelwerkzaamheden gaan uitvoeren in de stad Bastia op Corsica. Het project is opgezet door de Cullettivita di Corsica, een overheidsorganisatie van Corsica. Het project betreft herstelwerkzaamheden aan breakwater werken in Bastia waarvan de Dragon pier. Het doel van deze herstelwerkzaamheden is om de stad Bastia en het achterliggende land beter te beschermen tegen hevige stormen en wateroverlast als gevolg daarvan. Bij de herstelwerkzaamheden aan de kustwerken wordt er opnieuw een filterlaag van breuksteen aangebracht, waarna de kustwerken worden afgewerkt met Accropodes. Accropodes zijn betonnen golfbreker elementen, speciaal ontworpen om de kracht van golven op de golfbrekers te weerstaan. De Accropodes dienen dus voor verdere versteviging van de kustwerken. Na een storm in 2008 zijn de eerste Accropodes aangelegd op de kustwerken bij Bastia. Dit waren Accropodes type I die nu vervangen zullen worden door Accropodes type II, die voor nog betere versteviging zorgen.

De monoponton geleverd door Baars
De monoponton die voor dit project gebruikt wordt, Le Genois, is benoemd naar de beroemde molen op de golfbreker de Dragon pier. Ondanks goede ervaringen met de modulaire koppelponton de Seijssel, is er wel besloten om bij dit project voor een monoponton te gaan. Dit biedt een meer economische, sterke oplossing voor een ponton die de kustwerken bij Bastia gaat doen, en in de toekomst alle andere grote werken voor Buesa.

Wat heeft de monoponton te bieden?
De backhoe monoponton is berekend op het dragen van een zware kraan tot wel 140 ton. De monoponton heeft een afmeting van 42x12x2,5m. Daarnaast bevat de monoponton maar liefst twee hydraulisch werkende spudpalen en een verstappaalsysteem. Le Genois is ten slotte ook nog uitgerust met divers deck equipment zoals lieren, HPU, workshop, ankers en lichtmasten.

De ontwikkeling van Le Genois monoponton
In Maart 2021 kreeg Baars de opdracht voor de ontwikkeling van Le Genois, en al aan het einde van datzelfde jaar ging Le Genois op zeetransport naar de thuishaven van Buesa, in Sete. Dit was een flinke uitdaging voor Baars, gezien de ontwikkelingen omtrent Covid-19 en de daarmee gepaard gaande overbezette scheepswerven en lockdowns. Tevens is de monoponton ook al gecertificeerd voor de Franse kuststreken en heeft de Franse vlag. Le Genois monoponton is een sterke, veelzijdige monoponton die ingezet kan worden voor bagger werkzaamheden en kustwerken.

Op onze website vindt u meer informatie over onze custom made projecten.

Op zoek naar maatwerk koppelpontons? Neem gerust contact met ons op!