Project Calandbrug: Baars aanlegsteiger voor de veerpont

Vanwege de storing van de Calandbrug in het industriegebied Rotterdam-Europoort, moest er binnen zeer korte tijd een creatieve oplossing worden bedacht zodat fietsende scholieren geen 6 kilometer lange omleiding door het havengebied meer hoefden af te leggen. Baars kreeg door Rijkswaterstaat deze uitdagende opdracht toegewezen. Binnen zes weken moest er een volledig operationele pontverbinding op het Calandkanaal worden aangelegd, waardoor het fietsverkeer weer snel en veilig aan de overkant kon komen. Met trots kunnen wij zeggen dat het Baars gelukt is om aan beide oevers een aanlegsteiger voor de veerpont te realiseren, zodat een veilige en snelle oversteek weer mogelijk is.

Het project

Baars kreeg de opdracht om het ontwerp, de engineering en de realisatie van het hele project uit te voeren. Om een pontverbinding aan te leggen op die plek, moesten er twee op- en afstap punten komen. Deze op- en afstap punten bestaan elk uit een drijvend koppelponton, een loopbrug en een verzamelplaats voor de fietsers op de oever.

De uitdagingen rondom de aanlegsteiger en veerpont

De locatie van de Calandbrug bracht redelijk wat beperkingen met zich mee, waar rekening mee moest worden gehouden in het ontwerp en in de uitvoering van het project. Vanuit de Brittanniëhaven varen zeer grote schepen door het Calandkanaal, die bovendien heel dichtbij de oever varen omdat er beperkte ruimte is tussen de oever en de vaarweg. Daarnaast liggen op beide oevers trilling gevoelige leidingstroken, is er sprake van getijdenwater, ligt er een hoofdwaterkering en is er een groot hoogteverschil tussen het gemiddelde waterpeil en het maaiveld op de oevers. Dit maakte het een uitdaging om zomaar een reguliere steiger en veerpont aan te leggen in het gebied.

Onze oplossing

Baars heeft een passende oplossing bedacht, rekening houdend met alle uitdagingen rondom dit project. Door de toepassing van een tussensteunpunt op de ene oever, en een extra lange brug aan de andere zijde, werd een ontwerp gemaakt dat aan alle criteria voldeed. Voor de extra lange brug aan de ene oever is een speciaal landhoofd gemaakt, in verband met de nabij gelegen kabels. Op deze manier ligt er aan beide kanten een geschikte aanlegsteiger voor de veerpont. Klik op onze oplossing voor het uiteindelijke resultaat.

Samenwerkingen

Voor de vergunningen die zowel van de gemeente Rotterdam als van het Waterschap Hollandse Delta benodigd waren voor het project, heeft Baars ontwerpdocumenten en constructieve berekeningen geleverd. Voor de beheerder van de glooiing heeft Baars bovendien een stabiliteitsanalyse laten opstellen. Na het verkrijgen van de vergunningen is de uitvoering van het project in nauwe afstemming met Havenbedrijf Rotterdam vanaf het water verricht.

Afwerking van de koppelpontons

In verband met de zuigende werking van de grote, passerende zeeschepen, zijn de pontons van Baars niet met spudpalen vastgelegd, maar met samengestelde buispalen van 24 meter lang zodat de pontons extra goed vaststaan in de grond. De gerealiseerde koppelpontons zijn afgewerkt met maritieme verlichting en radarreflectoren, zodat de nautische veiligheid gewaarborgd is. Bij het proefvaren heeft Baars zelf geassisteerd om de laatste nodige modificaties door te voeren. Tijdens het gebruik van de steiger en veerpont verzorgt Baars het beheer en onderhoud van de koppelpontons en loopbruggen, zodat een veilig gebruik gewaarborgd is. Hiervoor is een wekelijkse inspectiecyclus opgesteld, met rapportage aan de opdrachtgever.

Koppelpontons huren

Baars heeft een grote voorraad  Koppelpontons te huur en koppelpontons te koop, zo kunnen wij voor elk speciaal project een oplossing bieden. Baars: Our creativity your solution!

Op zoek naar maatwerk koppelpontons? Neem gerust contact met ons op!