Kraanponton Titaan werkt aan herstel Afsluitdijk

De Afsluitdijk ligt er alweer ruim 85 jaar. Sinds 2020 wordt er gewerkt aan herstel, renovatie en onderhoud van de Afsluitdijk. Baars speelt hierin een rol: initiatiefnemer Levvel maakt onder andere gebruik van onze kraanponton Titaan.

De Titaan is al een jaar bezig met het plaatsen van levvel blocs tegen de dijk. Het is de bedoeling dat de kraanponton in totaal 75.000 van deze blocs gaat plaatsen. De werkzaamheden moeten in 2022 worden afgerond.

Kraanponton Titaan, een veelzijdige krachtpatser
Al zijn de weersomstandigheden soms nog zo zwaar, de kraanponton Titaan werkt bijna elke dag door. De beunbakken leveren de levvel blokken uit de fabriek in Harlingen aan. De kraan op de Titaan zet de blokken met een uiterste precisie op de dijk en de kranen op de dijk plaatsen de blokken in de voorbestemde ruimte. Elk blok heeft een nummer dat digitaal te volgen is. Het mooie van de modulaire kraanponton Titaan is de zware verstappaalconstructie: daarmee kan de ponton zich zonder duwboot in het ondiepe water verplaatsen, compleet met de Sennebogen 875 rupskraan van Van Oord. Met elke stap verplaatst de ponton zich 10 meter.

In deze video van Van Oord ziet u de koppelponton Titaan aan het werk.

Koppelponton huren?
Dit prestigieuze project is de eerste klus voor de koppelponton. Een kraanponton die bestaat uit 24 zeewaardige koppelpontons die op maat gemaakt is voor dit mooie project. Maar hij kan nog veel meer. Zo kan deze kraanponton worden ingezet voor baggerprojecten, dijkversterking en andere werkzaamheden aan kusten, kades en oevers. Hij is voorzien van spudpalen die elk een hefcapaciteit van 120 ton hebben.

Heeft u een project waarvoor u deze veelzijdige krachtpatser kunt gebruiken? Vraag naar de mogelijkheden om koppelpontons te huren die passen bij uw project!

‘De Titaan is een kraanponton met een grote rupskraan die op maat gemaakt gemaakt is. Het kraanponton beweegt zich voort door middel van spudpalen die kunnen stappen. Daarom heb je er niet direct een boot bij nodig. De achterste twee spudpalen kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen, zodat het ponton ‘wandelt’. Zo’n ponton was er nog niet in deze hoedanigheid.’ [Technisch weekblad ed. 18 feb 2021]