Spudponton Shannon Baars’ faciliteert baggerwerk in Benin

In de bruisende Haven van Cotonou, Benin, staat een ambitieus uitbreidingsproject onder leiding van het gerenommeerde Franse aannemersbedrijf Eiffage. Dit project beoogt niet alleen de verbetering van de haven, maar ook de uitbreiding van de terminal voor zeeschepen. Een sleutelfactor in dit project is het baggeren van het havenbassin en de gebieden rond de aanlegsteigers. Baars, speelt een cruciale rol door haar veelzijdige spudponton, de Shannon, te verhuren aan Eiffage.

Kenmerken van de Shannon

De Shannon is een robuuste spudponton met afmetingen van 42,72 x 14,63 x 2,89 meter, samengesteld uit modulaire pontons van negen-en-een-half voet hoog. Dit slimme ontwerp biedt stabiliteit en wendbaarheid, essentieel voor stevige baggerwerkzaamheden. Uitgerust met twee vierkante modulaire spudpalen van elk 24 meter en een 24 meter lange walking spudleg, kan de Shannon zich gemakkelijk verplaatsen zonder de hulp van sleepboten.

Uitrusting voor baggerwerkzaamheden spudponton

Het dek van de Shannon is uitgerust met alle benodigde apparatuur voor baggerwerkzaamheden, waaronder een 18-tons lierensysteem, railingen, bolders en lichtmasten, draglineschotten, kraanstops en fenders. Deze voorzieningen ondersteunen de 250 tons zware Cat 6015 graafkraan met triple boom, die centraal staat in het baggerproces.

Efficiëntie en samenwerking

In combinatie met de zware Cat 6015 graafmachine van Van Tunen, waarvan de drievoudige giek ervoor zorgt dat er meer baggermateriaal kan worden verplaatst tegen lagere kosten, biedt de Shannon een kosteneffectieve oplossing voor baggerwerkzaamheden in Benin. Samen met gemotoriseerde splijtbakken zorgt dit duo ervoor dat de baggerwerkzaamheden soepel en efficiënt verlopen, met een geschatte duur van 20 weken. Vervolgens wordt de spudponton gedemonteerd door het gekwalificeerde personeel van Baars. Waarna alles met de lijnvrachtdiensten veilig wordt teruggestuurd naar Nederland.

Diverse opties

Naast de Shannon biedt Baars nog meer backhoe pontons aan, zoals de Titaan en de Beluga, beide zeewaardige pontons, en de Rubicon, geschikt voor binnenlandse- en havenwerkzaamheden. Deze diversiteit stelt Baars in staat om aan verschillende bagger behoeften te voldoen.

Afronding en toekomstperspectief

Terwijl de baggerwerkzaamheden in de Haven van Cotonou vorderen, blijft Baars zich inzetten voor het leveren van hoogwaardige maritieme oplossingen. De Shannon, met haar uitstekende prestaties en veelzijdigheid, is een waardevolle aanvulling op elk baggerproject, van drukke zeehavens tot rustige binnenwateren. Voor meer informatie over Baars’ backhoe pontons en andere maritieme oplossingen kunt u onze website bezoeken.

Op zoek naar maatwerk koppelpontons? Neem gerust contact met ons op!