Hét ideale jack-up platform voor herstelwerkzaamheden aan (spoor)bruggen

Aan de spoordraaibrug in Gouda worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd, om deze werkzaamheden in goede banen te leiden wordt ons gloednieuwe hefeiland Boyne ingezet.

Uitvoering van herstelwerkzaamheden aan de brug

Voordat het ponton vanuit Sliedrecht ingevaren werd, werd hij daar eerst samengesteld en geladen met de benodigde materiaalcontainer én los materiaal. Na vertrek vanuit Sliedrecht kwam de koppelponton tussen de Hooge Gouwe hefbrug en de spoordraaibrug te liggen, om hem vanuit daar te positioneren onder de spoordraaibrug.

De palen werden in de spudkokers van de jack-up gehesen met behulp van een telekraan. Vervolgens kon het jacking system gepositioneerd worden, én naar de juiste hoogte gelift worden om aan de slag te gaan met de herstelwerkzaamheden. Om te starten met de reparatie en het schilderen van de spoordraaibrug werden ook nog de laatste materialen op de jack-up geladen.

Na 12 dagen lopen de herstelwerkzaamheden op de brug ten einde, de ponton werd weer naar beneden gebracht. Hierdoor werd het voor de brug weer mogelijk om te gaan heffen voor de benodigde metingen. Wanneer alles helemaal in orde is, worden de palen er weer uitgehaald en is de Boyne weer klaar om terug te gaan naar Sliedrecht.

Jack-up platform voor de spoorbrug van Prorail met projectuitvoering door Qumey staal

In 2018 heeft er een containerschip de spoorbrug op het Gouwekanaal geramt waardoor de onderkant van de brug beschadigd is geraakt. Om deze beschadiging aan de spoorbrug te herstellen heeft Prorail een aanbesteding uitgegeven. Uiteindelijk mocht Qumey staal, specialist in railinfra, aan de slag gaan met deze opdracht. Om het project in goede banen te leiden hebben ze een zorgvuldig voorbereide projectuitvoering uitgewerkt. In deze projectuitvoering zijn ze onder meer aan de slag gegaan met het regelen van de transportvergunning voor het Gouwekanaal, de verzekeringen, ontheffingen voor het gebruiken van spudpalen én het regelen van de stremming van het Gouwekanaal.

Hefeiland Boyne geleverd door Baars

Voor de uitvoering van de herstelwerkzaamheden aan de spoorbrug is hefeiland Boyne ingezet. Hefeiland Boyne is een zusterschip van de Nore, Suir en Finn, en is een modulaire jack-up. De afmetingen zijn 20,72 x 12,19 x 1,83m inclusief 2 boeg containers en 24 meter spudpalen.

Dit type jack-up heeft in het verleden al meermaals zijn dienst bewezen. Voor grondboringen in havens aan de kust. En voor kadewerkzaamheden zoals het aanbrengen van verankeringen werd dit type jacking system meermaals ingezet. Het project rondom de herstelwerkzaamheden op de (spoor)brug hebben laten zien dat ook voor deze toepassingen het hefeiland uitermate geschikt is. Werken vanaf het water op een jack-up zorgt namelijk voor een veilige én rustige werkomgeving

Op zoek naar maatwerk jack-ups? Neem gerust contact met ons op!