Innovatieve modulaire ponton voor smalle sluizen en lage bruggen

Speciaal voor aannemer Jelle Bijlsma hebben we een unieke innovatie ontwikkeld: de ‘inklapbare’ ponton Yn Touwen van 4 voet hoog. Door een ingenieus hydraulisch koppelsysteem is het mogelijk de ponton mét machines aan boord snel te versmallen tot ongeveer 5,5 meter. Daardoor kan de ponton door smalle sluizen en onder kleine bruggen varen. Na het passeren wordt de ponton weer ‘uitgeklapt’ en kunnen de werkzaamheden direct worden hervat. Een enorme tijdwinst boekt dit werkplatform en ideaal voor bijvoorbeeld de smalle wateren en sluizen in Friesland.

Baars is nu ook groot in kleine doorvaarten
Het hydraulische koppelsysteem bestaat uit 12 hefcilinderstellen die aan de middelste pontons zijn gekoppeld en haken aan de buitenste pontons die in de cilinderstellen passen. Als de pontons smaller gemaakt moeten worden, worden de borgingen losgemaakt met 1 handeling op de powerpack. Daarna wordt het hydraulische systeem ingeschakeld. Hierdoor zakken de middelste pontons en worden de buitenste pontons naar elkaar toe getrokken. De buitenste delen worden vervolgens met een stabilisatiebalk gekoppeld. Is de ponton op de plek van bestemming aangekomen? Dan worden de buitenste delen weer uit elkaar gedrukt en worden de binnenste pontons ertussen gevaren. Daarna is het alleen nog een kwestie van de borgbouten vastzetten en de beschermingskleppen neerlaten – en het geheel is weer bedrijfsklaar!

Bij het normale modulaire systeem dienen eerst alle bouten van de koppelingen losgedraaid te worden. Dit systeem zorgt voor een snelle afkoppeling. Tevens is de 4′ hoge container een uitkomst voor ondiepe wateren.