Koud kunstje voor Baars in Denemarken

In Denemarken wordt een ruim 8 kilometer lange vierbaansweg gebouwd die Frederikssund met Skibbyvej gaat verbinden. Naast de weg worden een 1,4 km lange brug en kleinere bruggen aangelegd. De uitvoerder is RBAI, een joint venture van het Italiaanse bedrijf Rizzani de Eccher, het Belgische BESIX en het Spaanse ACCIONA Infraestructuras. RBAI was voor dit project Fjordforbindelsen op zoek naar drijvend equipment. Baars bood hiervoor de meest economische en complete oplossing met een modulair container ponton, een 850 m3 grote splijtbak en een monoponton (in samenwerking met van der Wees watertransporten BV). Daarnaast kon de bediening van het geheel door de barge master Gert van Baars worden verzorgd. Daardoor kunnen we nu ongeveer een jaar lang aan de slag in Denemarken!

Een belangrijk criterium bij het project is de aandacht voor de omgevingsfactoren. Het Roskilde fjord is een Natura 2000-gebied, omdat het fungeert als habitat voor gevoelige vegetatie en als toevluchtsoord voor watervogels. De nabijheid van enkele woongebieden en de moeilijke bereikbaarheid van de site zorgen daarnaast voor grote uitdagingen in logistiek en stof-, geluids- en verkeersmanagement. En vergeet daarbij de vrieskou niet! Gelukkig is er een warme samenwerking die naar volle tevredenheid van de opdrachtgever verloopt, mede door de barge master die toezicht houdt op al het materieel en zorgt voor de nodige aanpassingen.