Jack-up voor Shannon Bridge Crossing project

Als onderdeel van een grootschalig infraproject wordt er in de rivier de Shannon in Ierland een nieuwe brug gebouwd. Om deze werkzaamheden zo soepel mogelijk te laten verlopen wordt de modulaire jack-up “Barrow” ingezet. Dit is overigens de eerste keer dat de nieuwe “Barrow” van Baars wordt ingezet.

Het project, genaamd “Killaloe Bypass, Shannon Bridge Crossing and R494 Upgrade”, omvat een westelijke rondweg om het dorp Killaloe, een nieuwe brug over de Shannon rivier én een verbetering van de (bestaande) regionale weg (R494) tussen Ballina en de N7 bij Bridhill.

Het totale project heeft een lengte van zo’n 6,2 kilometer. De (ver)nieuwe(de) weg zal rivier de Shannon ongeveer 1 kilometer ten zuiden van de bestaande Killaloe-brug oversteken. Om zo via de rivier de Kilmastulla (een zijrivier van de Shannon, en onderdeel van de Lower River Shannon SAC) naar de R494 geleid te worden. De Shannon rivier kent een sterke stroming, om de werkzaamheden vlot te laten verlopen is solide equipment nodig en ervaring met werken op het water vereist. Hierdoor heeft Baars een jack-up en ponton geleverd voor de werkzaamheden.

Modulaire pontons voor werkzaamheden rondom de nieuwe brug

Om de werkzaamheden voor de nieuwe brug in werking te stellen, moesten stalen funderingspalen in de rivier geheid worden. De heimachine moest vanaf het water te werk gaan, daarom is deze geplaatst op de modulaire jack-up “Barrow”. In de video is te zien hoe dit allemaal in zijn werk is gegaan.

Jack-up en ponton geleverd door Baars

De nieuwe jack-up genaamd Barrow is 21,94 meter x 17,06 meter x 2,44 meter. De laadcapaciteit van deze jack-up is 250 ton. De jack-up is uit te breiden naar 400 ton. Voor de werkzaamheden rondom de nieuwe brug in Shannon is gebruikgemaakt van het materieel van Baars. Zo is de nieuwe jack-up Barrow voor de eerste keer ingezet, maar ook het modulaire ponton “TAR” met een afmeting van 30,48 meter x 17,07 meter x 1,83 meter heeft zijn dienst bewezen Beide modulaire systemen zijn gecertificeerd volgens de eisen en regels voor werken op binnenwateren.  Naast deze jack-up en ponton is ook het assistentiebootje Tiger II vanuit Baars ingezet. Deze zorgt voor algemene ondersteuning van de werkzaamheden op het water.  Een Baars jacking engineer is verantwoordelijk voor de dagelijkse bediening van al het door Baars geleverde equipment.

Duurzaamheid en Baars

Tijdens de werkzaamheden voor de nieuwe brug in Shannon kwamen er strenge milieueisen om de hoek kijken. Dit doordat er onder andere zalm aanwezig is in de rivier. Hierdoor heeft Baars circa 3.000 liter hydraulische olie in de installaties aan boord van de jack-up en modulair ponton  vervangen door biologisch afbreekbare olie.

Betrokken partijen bij het project

De omvang van het project Killaloe Bypass, Shannon Bridge Crossing and R494 Upgrade is flink. Hierdoor zijn er diverse partijen betrokken bij de uitvoering hiervan.

Zo is het Ierse aannemersbedrijf John Sisk & Son betrokken bij dit project. Zij hebben al meerdere grote projecten in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland met succes mogen voltooien. Niet voor niets dat ze al sinds 1859 actief zijn. Bij dit project zijn zij de hoofdaannemer.

Vanuit Baars is onze jacking engineer Adrian betrokken. Hij verzorgt de dagelijkse bediening van al het equipment. Naast Adrian zijn er nog twee andere medewerkers van Baars betrokken. Ton Verduin vanuit Ierland en technisch manager Maurice van Koert vanuit Nederland. Samen verzorgen zij de directe afstemming met de klant. Op commercieel én technisch vlak.

Voor dit project bij de Shannon rivier is er dus sprake van een mooie samenwerking tussen twee lang bestaande familiebedrijven! Wat een kennis !

Naast de modulaire 8’ jack-up Barrow zijn er ook 6’ (100 ton laadcapaciteit) en 9,5’ (400 ton laadcapaciteit)  modulaire jack-up leverbaar. Klik hier voor meer informatie.

Op zoek naar maatwerk jack-ups? Neem gerust contact met ons op!