Baars maakt handen vrij voor Freetown

De bijzondere modulaire pontons en het baggermaterieel van Baars uit Sliedrecht worden al vele jaren met succes wereldwijd gebruikt voor het werk in de natte waterbouw. Nu ook in Freetown, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land Sierra Leone. Bolloré Africa Logisitics gaat de lokale containerterminal van de havenstad met 300 meter verlengen – en gebruikt daarbij een jack-up én de expertise van Baars.

Veiligheid op het werk
De jack-up van Baars meet 18,3 x 12,2 x 1,8 meter en is voorzien van 4 spudpalen van ieder 24 meter met een moonpool. Het gehele gevaarte werd binnen 3 weken met een zeeschip vanuit Antwerpen naar Freetown vervoerd, waar het onder begeleiding van twee deskundige engineers van Baars is geïnstalleerd. Het werkeiland wordt gedurende de contractduur door een medewerker van Baars bediend en is voorzien van alle benodigde veiligheidsmaatregelen, zoals een reddingsboot, brandblusapparatuur en een vhf radio. Ook worden de weersvoorspellingen dagelijks doorgegeven vanuit een professioneel weerbedrijf. Is er storm op komst, dan kan de ponton in een gebied met minder golven in ‘overlevingsmode’ geplaatst worden, waarna het personeel het werkeiland moet verlaten.

Veiligheid voor de medewerkers
De jack-up van Baars wordt ingezet voor grondonderzoek en het uitvoeren van sonderingen voor de nieuwe kade. Op zich zijn aan dit werk al risico’s verbonden, maar werken in een land als Sierra Leona vereist nog eens extra aandacht door de totaal verschillende leefomstandigheden en het warme klimaat. Om voor de werknemers een zo veilig mogelijke werksituatie te creëren, heeft Baars daarom samen met een ervaringsdeskundige een Travel Awareness procedure ontwikkeld. Alle betrokken medewerkers werden ruim van te voren ingelicht over de gebruiken en gevaren in het land, zoals ebola. Door juiste voorlichting zijn werknemers gerustgesteld dat deze ziekte bij normaal gedrag geen risico vormt. Bovendien is er in Nederland en in Sierra Leone altijd een contactpersoon bereikbaar – en is door Baars alle nodige aandacht geschonken aan gezondheidsmaatregelen, zoals inentingen en beschermingsmiddelen.

Bert Advocaat, directeur van Baars: “Het blijft mooi om als klein Nederlands bedrijf op deze manier een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van derde wereldlanden.”