Al bijna 185 jaar kwaliteit in baggermaterieel en pontons


Opgericht in 1832
Op 20 September in het jaar 1832 trouwde Kornelis Baars, afkomstig uit Heinenoord met Kornelia Visser, wonende in Sliedrecht. Kornelia Visser, gehecht aan haar geboorteplaats Sliedrecht, heeft schijnbaar haar echtgenoot bewogen om zich in Sliedrecht te vestigen. Kornelis Baars heeft daaraan gevolg gegeven en vestigde zich na zijn huwelijk als scheepsbouwer in Sliedrecht. Hij begon met het maken van houten aken en bootjes op een gehuurd terrein. De zaken gingen al dadelijk naar wens. Men stelde vertrouwen in de scheepsbouw-kwaliteiten van Kornelis Baars. De oprichter werd geholpen door zijn beide zoons, Arie en Kornelis, die het bedrijf voortzetten na zijn dood.

Gestart op huidige locatie in 1888 .
Na een aantal jaren met zijn vader en broers te hebben samengewerkt, besloot Arie Baars in 1888 een eigen scheepswerf te beginnen. Het zat hem echter niet mee. De crisis brak uit en opdrachten bleven uit. Daarom besloot de nog jonge scheepsbouwer materieel voor eigen rekening te bouwen. Hij maakte vooral elevatorbakken, onderlossers en pontons en verhuurde of verkocht ze. Hiermee was de basis gelegd voor ‘A. Baars Azn Exploitatie van Baggermaterieel’, beter bekend onder de handelsnaam Baars Charter.

Keuze voor specialisme
Na vele succesjaren besloot de toenmalige directeur, Leen Baars, in 1996 afscheid te nemen van de scheepsbouw. Het bedrijf zou zich volledig richten op verhuur en verkoop van baggermaterieel. Ook het door Leen Baars ontworpen koppelsysteem voor modulaire pontons zou verder ontwikkeld worden. Dit bijzondere systeem werd onder de naam Baars Confloat BV op de markt gebracht en heeft inmiddels haar betrouwbaarheid en flexibiliteit in vele landen bewezen.

Directie
In 2011 heeft Leen Baars zijn taken overgedragen aan Bert Advocaat, de huidige directeur van Baars.  Bert werkte eerder bij Van Oord als projectmanager. Hij kent de mensen en de markt dan ook als geen ander en heeft een goede naam in de branche. Richard Pijl is adjunct-directeur en werkt al sinds 1995 bij Baars. De technische dienst valt sinds 2011 onder de leiding van Maurice van Koert.

Baars Charter

Baars Charter B.V. heeft zich gespecialiseerd in de verhuur en verkoop van baggerbakken, zoals elevatorbakken, splijtbakken en beunbakken speciaal voor (verontreinigd) slib.

Altijd up-to-date
De vloot van Baars Charter wordt doorlopend vernieuwd om deze jong en up-to-date te houden. Zo hebben we in de afgelopen decennia 30 splijtbakken laten bouwen en hebben we 10 beunbakken aan onze vloot toegevoegd. Deze beunbakken zijn bijzonder geschikt voor het vervoeren van (verontreinigde) baggerspecie en slib met een relatief laag soortelijk gewicht.

Baars Confloat

Bij Baars Confloat kunt u meer dan 200 nieuwe of jong gebruikte pontons huren of kopen. Deze zijn modulair, flexibel en sterk – en worden internationaal dan ook volop gebruikt voor onder andere bagger-, hei- en boorprojecten. U heeft keuze uit monopontons en modulaire of koppelpontons van verschillende afmetingen.

Uniek koppelsysteem
Het begrip ‘koppelponton‘ bestaat al sinds 1950. Omdat gebruikers nadelen ondervonden van de bestaande systemen, heeft Baars Confloat echter een geheel nieuw concept ontwikkeld. Dit heeft geleid tot een relatief simpele bout-moer verbinding die slechts bestaat uit enkele losse onderdelen. Deze onderdelen worden in tegenover elkaar liggende Confloat Container Pontons geplaatst en na montage onder een voorspanning gebracht.  U kunt de pontons daardoor in vrijwel iedere gewenste configuratie samenstellen – waardoor ze ook aan úw projectwensen voldoen.